Zorán, 74 éves!

Szinte hihetetlen, hogy már 74. életévét tölti be a mai napon, a magyar könnyűzenei élet egyik ikonikus alakja, Sztevanovity Zorán!

Az énekes Belgrádban született, 1942. március 4-én. Családja 1948-ban Budapestre költözött és végleg Magyarországon telepedtek le.

sztevanovity_zoran_portre.jpg

A mai születésnap kettős ünnep is kicsit, hiszen 55 évvel ezelőtt, 1960-ban kezdtek el zenélni, testvérével és későbbi szövegíró alkotótársával Sztevanovity Dusánnal a Nyugati-pályaudvar KISZ Klubjában. Ezt követte először a Zenith együttes megalakítása, majd röviddel később a Sztevanovity testvérek új zenekart alakítottak, s a Metró együttes tagjaiként ismerhette meg őket a nagy közönség. Első nagy sikerét az 1968-as Táncdalfesztiválon aratta, Fényes Szabolcs és S. Nagy István dalával:

 

 

A siker elsöprő volt a jóképű fiatalember az ország és a tini lányok kedvence lett. Ezt követően megszámlálhatatlanul sok slágert énekelt és szerzett napjainkig. Szóló karrierjét 1975-től datálják. A dalai között az egyik, melyben Leonard Cohen zenéjére írt szöveget Dusán, családjuk nehéz éveiről is vall, mikor édesapja politikai okokból több évet Rákosi rendszerének börtönében töltött...

..

 

A Kossuth és Prima Primissima díjas énekes-zeneszerző munkássága részletesen  ITT olvasható. (katt)

Sok boldogságon, sikeren és egészségen kívül mit lehet még tenni egy művész születésnapján?

Megköszönni azt a sok kellemes, örömteli percet amit életével, munkásságával, alkotótársaival nekünk szereztek!

 

ISTEN ÉLTESSEN ZORÁN!

Legalább olyan örömben, mint ami az alábbi, hajdani jubileumi felvételen látszik:

 

 

 (foto forrás: wikipédia)